Prvih 5 savjeta

1. Odlučite se za pravi koncept hrane. Pravi koncept je prva stvar o kojoj treba razmisliti ako želite otvoriti vlastiti restoran. Ciljate li na obiteljski restoran ili na vrhunski talijanski ili pak francuski tip restorana? Ili ste se možda odlučili za steakhouse, casual –dining restoran, pizzeriju ili fast food. Imajući na umu dobar koncept hrane koju ćete nuditi u vašem prostoru poslat ćete potencijalnim gostima poruku o tomu što zapravo mogu očekivati od vašeg restorana. Čim ste se odlučili za pravi koncept prionite  sastavljanju jelovnika. Ne brinite previše oko cijena i recepata za početak nego se koncetrirajte na to da vam jelovnik bude smislen. Imajte na umu što vam nudi konkurencija i po kojoj cijeni, gdje ćete dobavljati hranu, razmislite o posebnoj opremi koju ćete trebati za pripremu pojedinih jela.
2. Razmislite o ambijentu. Ambijent restorana je još jedan važan faktor, usko povezan s konceptom hrane. Mnoštvo faktora utječe na ambijent restorana, kao što su: namještaj, osvjetljenje, prezentacija i izbor jela, dizajn čaša i tanjura, uniforme osoblja, izbor glazbe, stil servisa i tip klijentele koju privlači sam restoran.
3. Izračunajte troškove. Važno je da budete svjesni koliko će vas vaša poslovna avantura koštati. Razgovarajte s drugim vlasnicima restorana ili sa savjetnikom za restorane i dobro se raspitajte o najmu prostora, osiguranju, troškovima za razne dozvole. Što više informacija prikupite bit ćete spremniji.
4. Napravite poslovni plan. Ovo je najkritičnija komponenta vašeg poslovnog planiranja.
Uspjeh ili neuspjeh može ovisti o vašem poslovnom planu. Zato se pobrinite da bude napravljen kako treba. Kad sastavljate poslovni plan obavezno uključite: opis vašeg posla, opis tipa gostiju za koji radite koncept, uračunajte cijenu radova (majstorskih, projektanskih), vaše tekuće troškove kao što su telefon, gorivo, ručkovi i kave s potencijalnim radnicima i partnerima, cijenu kuhinje, inventara za pokretanje restorana, sastavite jelovnik i odredite cijene, sastavite popis svih vaših financija i početnog kapitala i odredite izvore vašeg novca. Nadalje, napravite dugoročnu procjenu vaših primanja, informacije o načinu na koji želite napraviti marketing za restoran, pojedinosti o načinu vrbovanja i treninga osoblja, o broju potrebnog osoblja u restoranu i o visini njihovih primanja. Odredite prosječnu prodajnu cijenu jela i izračunajte koliko vam je potrebno ostvariti prometa da biste pokrili osnovne troškove na mjesečnoj razini, a zatim na kvartalnoj, polugodišnjoj i godišnjoj.
5. Odaberite pravu lokaciju. Restoran ne bi trebao biti smješten u rezidencijalnoj zoni. Poželjno je da se vaš restoran nalazi u blizini konkurencije. I da nema manje od 80 sjedećih mjesta. Sve ispod toga je preživljavanje, osim za fast food.