Nedavno sam   posjetio  jedan od  dva Michelinova restorana u Pragu. Odabrao sam Le Degustacion ( 1*) samo zato što nije toliko napucan i formalan kao onaj hotelski Alcron. Naravno, nisam tamo  bio sam već sa suprugom. Ime joj je Romana i  prvi put je posjetila  takav restoran.  Bila je posve uzbuđena. Kako i ne bi bila kad smo bili na bračnom putovanju. Onako opušteni  odmah smo za početak slistili po čašicu prosecca. Ambijent je bio topao, a mi nestrpljivi. Naručili smo jelo.

Kuhinja u La Degustacionu je otvorena. I doista pravi je užitak  gledati kako  chefovi pripremaju, ali i poslužuju hranu. Inače ovom kuhinjom orkestrira Oldrich Sahajdak, jedan od najnadahnutijih čeških kulinarskih majstora. Zanat je pekao po njemačkim kuhinjama. A onda mu dosadilo kuhati daleko od kuće. Čovjek se jednostavno vratio u Prag i pokušao se naći na domaćem terenu. Okušao se  u nekoliko više – manje uspješnih  projekata sve dok mu se nije ukazala prilika u Le Degustacionu. I tu je zaglavio do danas.

Inače, ovaj restoran nalazi se na odličnoj lokaciji, nedaleko do mondenih boutique-a, legendarnih hotela  i čuvene ulice Dlouha poznate po izvrsnom noćnom životu.

image-ae839c3a950f5f5b25c9f8c8e522f8f333b5fe1c8e9c0a4ca0344a67c69cb812-V

No da ne duljim. Prvo je na stol bljesnula neka štuka s mlaćenicom, pa teleći tartar, zatim juha od buće s tučenim domaćim vrhnjem s pancetom i prepečenim sjemenkama buče, koju je poslužio sam kuhar u duboki pjat. Zatim je uslijedila salata od domećeg larda i cikle s kozjim maslacem. I to je međujelo bilo fantastično. Posluga besprijekorna. Toliko dobra da nam je bilo pomalo žao što i kod nas nema takvih restorana. Valjda nama u Hrvatskoj treba još vremena da shvatimo koliko je lijepo baviti se gastronomijom na ovoj razini i koliko bismo mogli doprinjeti vlastitoj kulturi njegujući ozbiljan pristup održivom uzgoju  i organskoj prehrani. Česi su barem po tom pitanju svjetlosnim godinama, stoljećima pa i  eonima ispred nas. Baš kao i piletina s pireom od semoline i heljde koja je uslijedila, potom goveđeg jezika s kruškom i senfom i patke s dunjom i brusnicama. Nakon ovih divota, uživali smo u nekoliko zanimljivih slastica.  Romana je rekla da je njoj  cijela večera bila zanimljivo iskustvo. Sve u svemu dobra priča. Na tanjuru se jasno vidio besprijekoran majstorski rad. A hrana je bila više nego ukusna. Ako idete u Prag, restoran Le Degustacion stvarno je za svaku preporuku.